PKN
Hervormde gemeente Ter Heijde aan Zee
 
Raad van Kerken

Raad van Kerken
Op deze pagina worden berichten met betrekking tot de activiteiten van de Raad van Kerken van Monster en Ter Heijde aan Zee geplaatst.

Meer informatie over de Raad van Kerken kunt u vinden op de volgende website:www.raadvankerken.nl.
 

OECUMENISCHE LEZING OVER MARIA

De Raad van Kerken Monster/Ter Heijde heeft op woensdag 13 november ds. Hans Mast bereid gevonden om een lezing te houden over Maria.
Dit was een zeer geslaagde avond met veel informatie over Maria, vroeger en nu.

Voor veel protestanten blijft de katholieke ‘verering’ van Maria een vreemd fenomeen, terwijl het voor veel katholieken behoort tot het DNA van hun spiritualiteit.
In de loop van de laatste decennia is er een goede oecumenische gezindheid gegroeid, in de praktijk blijft het soms moeilijk met elkaar over Maria te spreken, laat staan haar gezamenlijk op gepaste wijze de eer te geven die haar als moeder van onze Heer toekomt.

Al vele decennia wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van de Maria-cultus, vinden allerlei bijbels-theologische verkenningen plaats, is er op theologisch niveau dialoog over de betekenis van Maria in eigen traditie en persoonlijk leven. Daarbij is er meer oog gekomen voor waardevolle godsdienst-psychologische aspecten in de Maria-cultus (de moederfiguur!). Kortom:ds. Mast heeft ons daarover het één en ander over verteld en verhelderd aan de hand van kunstuitingen (schilderijen en religieuze objecten) met behulp van de beamer.

Wie 2 jaar geleden de tentoonstelling Maria in het Utrechtse Catharijneconvent heeft bezocht zal ongetwijfeld veel herkend hebben. Ds. Mast heeft verder dankbaar gebruik gemaakt van “Bezinning” 59 (over Maria), uitgave Raad van Kerken (te bestellen / lezen / downloaden op www.raadvankerken.nl) en plukte hij theologische bloemen o.a. uit enkele lezingen van Hendro Munstermann, theoloog en docent aan de katholieke universiteit van Lyon, en Vaticaancommentator voor het Nederlands Dagblad.

Met deze presentatie heeft hij bijgedragen aan verheldering, voortgaande bezinning en verdieping wat Maria voor ons vandaag betekent; om de grote dingen die de Heer aan haar gedaan heeft.
terug
 
 

bezoek Wim vd Burg
datum en tijdstip 21-11-2019 om 19:30
meer details

Eredienst / gedachtenisdienst
datum en tijdstip 24-11-2019 om 10:00
Eredienst / gedachtenisdienst meer details

boekenmarkt
datum en tijdstip 30-11-2019 om 10:00
meer details

Eredienst
datum en tijdstip 01-12-2019 om 10:00
Eredienst meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.